To i Owo Logo

To i Owo

Wszystkiego po trochu
  
 
OPINIE

Twoje Zdrowie: Domowe sposoby na ból gardła

Jeśli czujesz ostry ból gardła najpewniej dopadł Cię jakiś wirus. Wbrew pozorom bakterie o wiele rzadziej są sprawcą stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Jeśli jednak przyczyną zapalenia gardła są bakterie, najczęściej winne są paciorkowce. Jeśli masz gorączkę, czopy na migdałkach i bolesne węzły chłonne, może to być początkiem anginy i wtedy koniczna jest wizyta u lekarza, który zaordynuje system leczenia (np. antybiotyk).
Twoje Zdrowie: Domowe sposoby na ból gardła
Zdjęcie: © toiowo/ilustracyjne   
Mimo prowadzenia higienicznego i zdrowego trybu życia, wirus może dopaść nas wszędzie. Im z większą liczbą osób się widzimy, tym bardziej narażeni jesteśmy na chorobę w sezonie jesienno-zimowym. System odpornościowy każdego z nas zależny jest od paliwa, które dostarczamy naszym ciałom.
Witaminy, minerały zawarte w dobrej jakości jedzeniu warunkują nasze samopoczucie. Infekcje to odpowiedź organizmu na osłabienie systemu odporności wskutek stresu, wychłodzenia, zmęczenia, przegrzania lub nieodpowiedniej diety. Zakwaszenie organizmu to częsta przyczyna choroby. Dlatego tak ważną rolę odgrywa w sezonie zimowym odpowiednia dieta. Pamiętaj, by była bardziej zasadowa, kwasotwórcza.Jeśli dopadł Cię przykry ból gardła, zobacz, jak możesz sobie pomóc domowymi sposobami.

Picie płynów



Podczas choroby górnych dróg oddechowych należy dużo pić, napoje powinny być mocno ciepłe, ale nie gorące. W infekcjach gardła polecam takie napoje, jak: rozgrzewająca herbata z imbirem, sok malinowy, napar z lipy lub bzu czarnego, herbata z rumiankiem i miodem. Bóle gardła łagodzi ciepłe mleko z miodem i masłem.

Płukanie gardła



Antybakteryjnie i ściągająco zadziałają na chore gardło płukanki z szałwii, rumianku, nagietka lekarskiego, tymianku i rozmarynu. Dodatkowo warto płukać gardło wodą z dodatkiem soli lub sody przynajmniej kilka razy dziennie.

Dieta na chore gardło



Podczas infekcji gardła należy spożywać większe niż zazwyczaj ilości czosnku i cebuli. Warzywa te mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jeśli nie znosisz zapachu tych warzyw zaopatrz się w kapsułki z czosnkiem bezwonnym, które często występują w towarzystwie antybakteryjnego tymianku. Warto jeść dużo warzyw i owoców, surowych lub gotowanych. Jeśli cierpisz na ostre odmiany bólu gardła, połączone z dużą ilością flegmy, zrezygnuj z nabiału i potraw mlecznych, to bowiem podwaja ilość śluzu w drogach oddechowych. Wprowadź do diety ciepłe rosoły długo gotowane (wołowina, indyk, kurczak) oraz chude mięso. Bezwzględnie unikaj podczas choroby alkoholu i wszelkich ostrych przypraw, które mogą podrażnić błony śluzowe gardła.

Syropy domowe



Zrób sobie domowy syrop z cebuli i czosnku. Wystarczy pokroić oba warzywa, posłodzić miodem lub ciemnym cukrem, dodać odrobinę soku z cytryny. Całość odstawić w ciepłe miejsce. Syrop na drugi dzień powinien być gotowy. Taką mieszankę pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Inne naturalne środki



Gdy gardo bardzo boli polecam goździki (w formie całej), które należy ssać. Wystarczy włożyć do buzi i lekko nadgryźć 2 goździki. Uważaj na ostre krawędzie przyprawy! Olejek goździkowy jest naturalną substancją przeciwbólową, która skutecznie znieczula. Jeśli nie masz czasu na zabawę w domowe syropy kup gotowy produkt naturalny w aptece lub sklepie zielarskim. Polecam syrop Pini z sosny i kopru, syrop prawoślazowy, pastylki do gardła z tymiankiem i ziołami, propolis spray do odkażania gardła, Tymsal spray, czyli wyciąg z szałwii oraz tymianku oraz odkażający płyn do płukania gardła Gargarin.
WSZYSTKIE POSTY
O serwisie Prywatność Regulamin Mapa serwisu
© 2015 - 2017 KOLUMNA24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Napisz e-mail redakcja@kolumna24.pl lub zadzwoń +48 696 426 746!